miercuri, 21 mai 2008

Politice

“Cînd oamenii te urcă în vîrful piramidei sociale, trebuie să arzi tot sufletul tău pentru a rămîne acolo; nu pentru tine, că tu eşti un om, trecător, dar pentru oameni, pentru idealul lor pe care tu nu trebuie să-l laşi să decadă, pentru sublimul pe care trebuie să-l faci să înflorească în inima contemporanilor tăi, chiar de-ar fi să-l creşti cu tot sîngele vieţii tale, pe care numai o dată o ai”.

Întrucît această postare e cam lungă, vă invit să o citiţi integral aici.

7 comentarii:

MB spunea...

Mi se pare foarte intersenat aceast subiect. Nu pentru ca se discuta despre politica, pentru ca aceasta imi face greata, ci pentru ca implica niste valori morale pe care marea majoritate a oamenilor, nu numai a politicienilor, le-a uitat. In acest sens cred k sondajul printre politicieni ar fi mai bine inlocuit cu sondajul printre alegatori si mai ales printre cei tineri.
Daca noi nu avem aceste valori morale cu atat mai putin o sa le aiba politicienii. Devotament, daruire, incredere, altruism, sunt cuvinte care eu cred ca ar determina aparitia unui ranjet pe fetele multor STUDENTI, deci nici macar nu indraznesc sa ma intreb ce ar crede ceilalti tineri.
Poate sunt pesimist sau poate gresesc undeva, bine ar fi sa fie asa.

Daniel Pele spunea...

Chiar sînt curios cum sună un astfel de mesaj pentru tinerii de 18-20 de ani. Aveţi dreptate, nu putem pretinde de la clasa politică mai mult decît putem noi oferi.
Şi în plus ar trebui să funcţioneze un fel de empatie: cîţi dintre noi, odată ajunşi în funcţii înalte, ne vom comporta altfel decît actualii titulari.
Am un sentiment sumbru în ceea ce priveşte acest aspect. Ştiţi că la un moment dat se punea problema "schimbării clasei politice" şi primenirea printr-o infuzie de oameni tineri.
Mă tem că "ai noştri tineri" sînt chiar mai dedaţi la rele decît cei mai bătrîni.
Au toată foamea lupului tînăr şi în plus beneficiază de experienţa vicioasă a celor maturi.
Să mă înşel oare?

MB spunea...

Eu cred k nu va inselati. Problema puterii e foarte delicata. Si aici ma refer la genul de putere pe care o au politicienii. Cu siguranta ca noi am abuza in momentul in care am dispune de ea, asa cum si ai nostri politicieni o fac, pentru ca nu stim cum sa o folosim, noi nu am fost invatati nici sa ne controlam propria persoana.
Eu nu cred in schimbarea clasei politice, cred in schimbarea infatisarii sau marionetelor din clasa politica. In al doilea rand important nu e sa aduci oameni tineri sau batrani, important e sa aduci oameni pregatiti, competenti. Dar toate aceste propuneri sau campanii nu doresc nimic bun pentru noi, tot ei isi trag foloasele.

Anonim spunea...

Acum cateva zile, mai exact pe 20 mai s-a vrut organizarea unei dezbateri pe tema " Eu votez ." intre studentii din ziua de azi si actualii canditati la primaria din Bucuresti, eveniment organizat de ANSIT cu ajutorul multor organizatii studentesti din Bucuresti ,printre care am fost si eu. Mare mi-a fost mirarea..desi inca stau si ma intreb de ce mi s-a parut atat de ciudat, ca din toti candidatii la primarie care au primit invitatia de a participa la aceasta dezbatere nu au confirmat decat 2 ?? Din aceasta cauza nu am mai avut voie sa-i invitam nici pe acei 2 pentru ca dezbaterea devenea politica si din cate am inteles , nu puteam sa facem asta. A fost totusi interesant pentru ca a devenit o dezbatere intre noi,studentii de azi si un profesor de stiinte politice de la universitate, discutand si exprimandu-ne parerea despre ce am vrea noi de la un om politic, incercand sa conturam un portret ideal pentru candidatul la primarie. Pe masura ce vorbeam , ne dadeam seama ca nu exista aceasta persoana printre candidatii de acum ramanand cu un mare semn de intrebare . Avem nevoie de un conducator, avem nevoie de o persoana care sa se implice neconditionat, care sa ne sprijine, care sa ne ofere conditii mai bune de studiu, de locuit si asa mai departe. Da, asta din perspectiva noastra. Avem numai noi nevoie de atatea lucruri , si nu suntem numai noi in lume. Sunt atatea probleme de rezolvat,atatea lucruri de facut. Nu e nevoie numai de un om, e nevoie de o echipa , iar daca acea echipa nu lucreaza ca un intreg, daca fiecare isi urmareste interesele personale, daca nu sunt devotati in totalitate, vom ramane in acelasi stadiu, la acelasi nivel, daca nu si mai rau... tindem sa ne pierdem toate valorile morale , tindem spre lacomie, spre dezinteres. Asta e adevarul.

Daniel Pele spunea...

Mi se par foarte interesante ambele comentarii, atît cel al Simonei cît şi cel al lui Bogdan. Daţi dovadă de o gîndire foarte matură şi m-aş bucura să fie cît mai mulţi cei care gîndesc ca voi.
Sînt atîtea lucruri care ne enervează, care ne lasă cu gura căscată şi cu toate astea preferăm sî lîncezim în inactivitate şi eventual să ne lamentăm pe bloguri, cum mai fac şi eu:).
Aşa e Simona, e nevoie de o echipă, nu de un om providenţial. Dar cine să formeze acea echipă cîtă vreme nu sîtem educaţi în spiritul implicării?

Eu sper să nu-mi pierd optimismul pe viitor. Încă mai cred că o schimbare de mentalităţi se poate înfăptui prin educaţie şi sper că ţara asta se mai poate salva.
Să fie tinerii soluţia? E o întrebare la care nu am răspuns.
Sper să nu fie cel dat de istoricul Stephane Courtois: "Studenţii de astăzi nu ar mai avea un obiectiv politic real si precis, ci revolta lor s-ar îndrepta împotriva pregnanţei autorităţii patriarhale în familie, unde femeile si copiii sunt lăsaţi în plan secund, dar si în întreprindere si universităţi. Pentru ca o revoluţie să devină posibilă, ar trebui ca tineretul să fie mult mai puţin consumist si mult mai disperat decât este."

Am preluat citatul de mai sus din editorialul dlui Mircea Duţu din Săptămîna Financiară.
http://www.sfin.ro/articol_12815/ecologismul_s-a_nascut_in_mai_68....html

Anonim spunea...

din varful piramidei nu ai cum sa nu cazi...este inevitabil tocmai din cauza ca este o piramida, si odata ajuns in varf, nu mai ai unde merge. cei care rezista mult la un nivel inalt, stau pe culme, undeva aproape de varf, dar niciodata nu ajung acolo.

Anonim spunea...

Este mult mai usor sa ajungi intr-o postura inalta decat sa te mentii acolo. De ce? probabil instabilitatea faptului de a fi uman face posibil acest lucru.
Sa zicem ca am nevoie de o forta mai mare sau egal cu X pentru a ridica un obiect, totodata pt a mentine la un nivel constant, este musai sa pot face niste calcule in plus si sa folosesc doar forta X.

Pe de alta parte cred ca solutia o cam stim cu totii, ne intreprtam catre un viitor al tehnologiilor, in care o companie cu 10.000 de angajati in prezent, pe viitor se poate descurca cu doar 1000mp acoperiti de echipament tehnologic computerizat. So, liderii nu isi mai au un asa de mare rol. O societate trebuie sa gaseasca un echilibru intre aceste doua aspecte (cred ca imaginatia poate crea o mecheta unde sa putem vizualiza efectele catastrofale).

Facand un mic subiect personal din toate astea: viata este un lucru (daca o putem numi asa) personal. De aceea trebuie sa ii oferi cele mai bune conditii ambientale :) Eu prefer cultura, stiinta, astronomia si stiintele de dezvoltare a teoriei universului, iar un politician apreciaza cu totul altceva, si poate golful :)

Ma numesc Cantacuz Stefan, si am o parere destul de optimista in ceea ce priveste Romania in urmatorii 12 ani. Daca nu stim, vom invata, iar daca nu invatam, nu este probem' generatiile trec ;)

Sa aveti o zi buna