joi, 12 februarie 2009

Statistică II - 2009

Acest topic este pentru studenţii de la CSIE, Statistică II.
Întrebări, discuţii pe teme de statistică.

8 comentarii:

Mihai spunea...

Buna ziua, domnule profesor :) Am si eu cateva intrebari cu privire la examenul de Statistica II:
1.Vor aparea si probleme cu ipoteze statistice ori ANOVA ?
2.In ultimul curs, cel legat de seriile cronologice, la metodele analitice de determinare a trendului ni s-a predat doar trendul liniar; din cate am observat in carte mai sunt mentionate inca 2 metode (trend exponential si parabolic); intrebarea mea este aceea ca in momentul cand avem probleme in care ni se cere sa se ajusteze trendul prin met. analitice si mecanice, noi va trebui sa aplicam toate metodele predate si apoi sa o alegem pe cea mai buna ? (ex: prin metode analitice aplicam toate cele pe tipuri si o alegem pe cea mai buna ?)

Va multumesc!

Cristiano00 spunea...

la 1 din cate stiu eu... e da
la 2 e da ;)


o sa avem de facut si grafice ?

Cristiano00 spunea...

inca o intrebare... la met trendului liniar... daca avem 5 ani de ex... si yt-urile corespunzatoare. Putem sa consideram t ca fiind -2 -1 0 1 2 sau trebuie sa lucram cu el cu 1 2 3 4 5

Daniel Pele spunea...

Merge cu ambele metode.

Cristiano00 spunea...

1. o sa avem si descompunerea pe factori de influenta?

2. Am vazut intro problema de pe site la regresie... 1 d. sa se testeze validitatea modelului de regresie folosit , pentru α = 0,05... O sa avem asa ceva... daca da... cum testam... ca nu cred ca am facut asa ceva la seminar :-S.

3. La anova daca o sa fie... o sa avem tabel din excell ca la test... sau va trebui sa calculam noi toate datele acelea dintrun tabel.

Multumesc

Anonim spunea...

Am si eu cateva intrebari cu privire la examenul de maine: 1. pot aparea probleme cu metode de descompunere a modificarii unui fenomen pe factori de influenta (metoda substitutiilor in lant si metoda restului nedescompus)?? 2. exista posibilitatea sa apara probleme de testare a semnificatiei parametrilor unei functii de regresie, sau probleme care sa testeze validitatea modelului de regresie folosit?? Va multumesc!!!!!

Daniel Pele spunea...

1.O sa aveti cu descompunere pe factori de influenta.
2. Nu aveti de testat parametrii maodelului sau validitatea acestuia(la probleme).
3. S-ar putea sa fie testarea coeficientului de corelatie liniara.

D spunea...

Am si eu o intrebare "statistica" si ma intreb daca dumneavoastra ma puteti ajuta. Imi dau seama ca pentru un set de valori, range (xn - x1) >= SD (standard deviation). Am inteles totusi ca mai exista si o alta formula care se respecta, anume R/2 >= SD. E oare adevarata?

Am incercat s-o demonstrez si am reusit sa-mi dau seama ca pentru cel mai simplu set (x1, x2) se respecta R/2 = SD. Cu toate acestea, n-am reusit sa extrapolez. Din cate imi aduc aminte dintr-a 9-a, trebuia sa presupun ca formula se respecta pentru un set de n-1 elemente si de acolo sa demonstrez ca e valabila si pentru n elemente. Aici mi-am cam prins urechile...

Multumim pentru ajutor.